Media Presentaties | Internet Marketing - Media BureauKlik om onze app te openenOpenen

Column: Weer een rockicoon minder: Tom Petty (1950-2017)

  • Dinsdag 3 oktober 2017

Op 66 jarige leeftijd in een ziekenhuis in Los Angeles is rockzanger Tom Petty overleden aan gevolgen van een hartinfarct. Dat nieuws bracht een schok in de muziekwereld.

Door Jan-Willem van den Akker

Vijfentwintig jaar geleden was Tom Petty & The Heartbreakers als begeleidingsband van mijn held Bob Dylan in Nederland, en ik was er bij. Een bizar concert overigens met in het voorprogramma Roger McGuinn van The Byrds. Bizar omdat Dylan ( in die tijd niet op zijn best ) er na een klein uurtje de brui aan gaf. Niet alleen voor de fans heel jammer maar zeker ook omdat Tom Petty & The Heartbreakers wel degelijk in goede vorm staken. Vanaf dat moment ben ik me ook in de muziek van Tom Petty gaan interesseren. Prima muzikant met een aparte stem ( lijkend op Dylan ). Al in de jaren 70 maakte hij een aantal rockklassiekers zoals, ‘Refugee’, ‘Breakdown’ en ‘American Girl’. Een jaar later dook Petty op in de supergroep de Traveling Wilburys, die ook bestond uit Bob Dylan, George Harrison ( The Beatles ), Roy Orbison en Jeff Lynne (Electric Light Orchestra). Als Bob fan vond ik het prachtig, met hits als ‘Handle With Care’ en ‘End Of The Line’ scoorde Petty met zijn kornuiten ook hits in Nederland.

[scripts]

Tom Petty en Bob Dylan als lid van The Traveling Wilburys

Weer een jaar later kwam Petty met wellicht zijn beste album, ‘Full Moon Fever’ op de proppen. Een prachtig album waarbij Petty’s muziek soeverein in balans was. Daarna verloor ik Tom Petty weer een beetje uit het oog. Ik was geen super fan maar draaide zo nu en dan nog de albums van de Traveling Wilburys en dus hoorde je ook onmiskenbaar Tom Petty. Ik had vorig jaar nog een documentaire over hem gezien op de BBC, dat was de laatste keer dat ik Petty op mijn netvlies had.

Tot aan het nieuws van zijn overlijden deze ochtend. Ik schrok er toch van want, tja het is weer een icoon uit de popmuziek, die er niet meer is. De jeugd van tegenwoordig weet niet eens meer wie The Beatles zijn, laat staan Tom Petty maar toch…. Vele internationale grootheden uit de muziekwereld reageerde geschokt. Bob Dylan was één van de eerste: “Een geweldig performer, vol van licht, een vriend die ik nooit zal vergeten.”

Ik denk dat ik nu maar weer het album ‘Full Moon Fever’ ga afspelen en zal zijn muziek opnieuw gaan waarderen.Media Presentaties | Internet Marketing - Media Bureau

Powered by

 media presentaties

Sitemap

Contact opnemen

Media Presentaties | Internet Marketing - Media Bureau
Media Presentaties | Marketing - Media Bureau
. 's-Hertogenbosch

 06 - 54 38 60 19
 info@mediapresentaties.nl