Blog: Tips voor meer bereik op Instagram

Donderdag 16 december 2021

Social media is binnen de huidige communicatie niet meer weg te denken. Via Instagram kom je in contact met jouw doelgroep door het delen van foto’s en/ of video’s ondersteunt met een caption. Maar hoe scoor je nou eigenlijk hoog op Instagram?

Hoe werkt Instagram?

Om hoog te scoren op Instagram is het eerst belangrijk om goed te begrijpen hoe Instagram werkt. Instagram wordt ondersteund door een algoritme, dit betekend dat je in jouw feed content ziet waarvan het algoritme denkt dat jij het interessant vindt.

Het algoritme houdt rekening met de volgende vragen:

  1. Heb je gelijkwaardige content een like gegeven of vaker bekeken?
  2. Heeft de content veel bereik en interacties?
  3. Bevat de content een betaalde promotie?

Wanneer je gelijkwaardige content vaker bekijkt zal het algoritme vaker van dit soort content laten zien. Daarnaast houdt het algoritme rekening met het bereik en interacties op de content. Hoe meer bereik en interacties de content heeft, des te vaker zal het algoritme de content laten zien. Tot slot kijkt het algoritme of de content een betaalde promotie bevat. Als de content een betaalde promotie heeft zal deze ook vaker door het algoritme worden getoond, een gebruiker heeft hier namelijk voor betaald.

Hoe scoor ik hoog op Instagram?

We weten nu hoe Instagram werkt, hier kunnen we nu op inspelen om (zonder betaling) hoog te scoren. De volgende tips helpen je om dit te doen:

  1. Post regelmatig

Een actief account heeft meer bereik en interacties, post daarom met regelmaat en zelfs meerdere keren per week. Hoe vaker jouw account content plaatst, des te hoger is de kans dat het algoritme jouw content laat zien.  

  1. Houdt je account actief

Niet alleen het plaatsen van content wordt gezien als activiteit op jouw account. Het algoritme kijkt ook naar jouw activiteit als gebruiker; hoe vaak per dag kijk je op Instagram, hoe lang doe je dit, heb je interactie met andere accounts, wat voor content vindt jij als gebruiker interessant? Hoe actiever jij bent als gebruiker, hoe meer activiteit jouw content krijgt.

  1. Maak je account openbaar voor iedereen

Niet iedereen wil zijn content met de hele wereld en dat is heel begrijpelijk. Toch is het wel belangrijk om je account openbaar te maken als je meer bereik wilt genereren. Een opebaar account is zichtbaar in de verkenner optie van Instagram en wordt dus ook sneller gevonden door gebruikers die jouw account nog niet volgen.

  1. Geneer bereik door middel van locaties

Om in beeld te komen bij nieuwe gebruikers is het verstandig om locaties te taggen in je post. Door een locatie toe te voegen is jouw content sneller vindbaar in de verkenner. Wanneer een gebruiker zoekt op de plaatsnaam, komt jouw content in beeld zonder dat deze gebruiker jou volgt.

  1. Geneer bereik met tags

Tag vrienden, familie, collega’s, influencers of bedrijven in jouw content. Niet alleen ontvangen zij dan een melding dat jij een content hebt geplaatst, jouw content verschijnt ook op hun account bij tags. Als een gebruiker getagd wordt is de kans groot dat deze gebruiker de post deelt, hierdoor zien al zijn volgers jouw content. Zo kan je snel nieuwe volgers krijgen!

  1. Gebruik hashtags

Door hashtags toe te voegen in jouw caption wordt de post beter gevonden in de verkenner. Gebruikers kunnen, net als bij de locatie, zoeken op een hashtag hierdoor komt jouw content sneller in beeld. Daarnaast helpen hashtags het algoritme om te bepalen waar jouw content over gaat. Hierdoor is de kans groter dat het algoritme jouw content laat zien bij mensen die het daadwerkelijk interessant vinden, wat leidt tot meer interactie.

Door alle tips toe te passen scoor je hoger op Instagram maar let op het is een proces, geen snelle oplossing! Pas je dit een periode constant toe? Dan ben je beter in beeld bij het algoritme en ga je vanzelf de resultaten zien. Is dit niet snel genoeg? Dan kan je altijd nog gebruik maken van betaalde promoties om jouw content te een boost te geven. Of als je dit als geen goede optie lijkt, kun je ook gewoon doen wat Neil Patel doet: like hun foto’s. Volgens hem zorgen elke 100 willekeurige foto likes (bij mensen die hij niet al volgt) voor 6,1 meer volgers op zijn Instagram.

Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen om te zien wat de mogelijkheden zijn als wij jouw helpen.

Neem contact met ons op