Hoe maak je jouw website klaar voor Voice Search: Tips en tricks

Woensdag 24 april 2024

Voice search wordt steeds populairder, en dat heeft grote gevolgen voor hoe mensen online zoeken. In plaats van losse zoekwoorden te typen, stellen ze nu vaak volledige vragen aan hun stemassistenten. Denk aan zinnen als "Wat zijn de beste Italiaanse restaurants in de buurt?" of "Hoe repareer ik een lekkende kraan?" Als je wilt dat jouw website goed scoort bij deze zoekopdrachten, zijn hier een paar tips om je op weg te helpen!

Conversational keywords: Praat met je bezoekers

Bij voice search gebruiken mensen natuurlijke taal. Ze formuleren hun zoekopdrachten als volledige zinnen of vragen. Optimaliseer je inhoud dus voor langere, specifieke zoekwoorden die passen bij deze conversatiestijl. In plaats van alleen "Italiaanse restaurants", kun je denken aan "Wat zijn de beste Italiaanse restaurants in Amsterdam?". Het draait allemaal om het begrijpen van hoe mensen praten en zoeken.

Lokale optimalisatie: wees vindbaar in je omgeving

Veel voice searches zijn gericht op lokale informatie, zoals "restaurants in de buurt" of "tandartspraktijken in mijn omgeving". Zorg ervoor dat je bedrijf goed vermeld staat in lokale vermeldingen zoals Google Mijn Bedrijf. Vul je profiel volledig in en houd het up-to-date met je openingstijden, locatie en contactinformatie. Dit vergroot de kans dat mensen jou vinden als ze lokaal zoeken.

Snelle laadtijd: niemand houdt van wachten

Voice search-assistenten geven de voorkeur aan snel ladende pagina’s. Dit betekent dat je website snel en responsief moet zijn, vooral op mobiele apparaten. Een snelle laadtijd zorgt niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar helpt je ook hoger te scoren in zoekresultaten. Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights om te zien hoe je jouw site kunt optimaliseren.

Structuurdata (schema markup): Help zoekmachines je te begrijpen

Gebruik gestructureerde gegevens (schema markup) om zoekmachines te helpen je inhoud beter te begrijpen. Dit is als een soort taal die je tegen zoekmachines spreekt, zodat ze precies weten wat er op je pagina staat. Dit kan helpen bij het weergeven van relevante informatie in voice search-resultaten. Het is een beetje technisch, maar het kan echt een verschil maken.

Mobielvriendelijkheid: Zorg dat je site top werkt op mobiel

Omdat veel voice searches plaatsvinden op mobiele apparaten, is het essentieel dat je website goed werkt op smartphones en tablets. Dit betekent dat je site responsive moet zijn, snel moet laden en gemakkelijk te navigeren moet zijn. Een mobielvriendelijke site is niet alleen goed voor je SEO, maar ook voor je gebruikerservaring.

Beantwoord vragen: Wees de bron van antwoorden

Creëer inhoud die veelgestelde vragen beantwoordt. Dit vergroot je kans om te verschijnen in voice search-resultaten, omdat digitale assistenten vaak directe antwoorden geven op vragen. Denk aan een FAQ-sectie op je website of blogs die dieper ingaan op specifieke vragen die je doelgroep zou kunnen hebben. Hoe meer waardevolle antwoorden je biedt, hoe groter de kans dat je opduikt in de resultaten.

Door deze tips toe te passen, maak je jouw website klaar voor de toekomst van zoeken. Voice search is in opkomst en met een paar aanpassingen zorg je ervoor dat jouw site makkelijk vindbaar is voor iedereen die met hun stem zoekt. Happy optimizing!