Tegenwoordig luisteren mensen naar een breed scala aan podcasts over zaken, popcultuur en actuele gebeurtenissen. Dus, wat is er nodig om een podcast te starten? We zullen daar meer over vertellen in dit artikel.
Wat is een podcast en hoe werkt het?
Een podcast is een audioserie die een gebruiker naar een device kan downloaden en op zijn gemak kan beluisteren. Het draait om één thema of onderwerp, waarbij elke aflevering meestal varieert van 20 tot 60 minuten.
Zie een podcast als de audioversie van een televisieserie. Het volgt hetzelfde productieformaat: het heeft een specifiek thema of onderwerp, het is episodisch en kan meerdere seizoenen hebben.
Een ding dat podcasts onderscheidt van tv-series, is het gebruik van een podcast-host. Elke podcast heeft een gastheer nodig die het verhaal kan vertellen en de luisteraar door de aflevering kan leiden. Bovendien zijn podcasts alleen audio. Anders lijken de twee media erg op elkaar.
De populairste platforms om naar podcasts te luisteren zijn Apple Podcasts, Spotify en Google Podcasts.
Welke apparatuur is nodig voor een podcast?
Een van de beste dingen van het starten van een podcast is dat er niet veel voor nodig is om te beginnen. Het enige dat je nodig hebt, zijn deze hoogwaardige items:
Een microfoon - Hoewel je misschien in de verleiding komt om de ingebouwde microfoon van je computer of telefoon te gebruiken, investeer je in plaats daarvan in een XLR- of USB-microfoon die een betere geluidskwaliteit biedt. Als je net begint, kun je kiezen voor een dynamische microfoon die minder gevoelig is voor omgevingsgeluid. Als je een studio-opstelling hebt, is een condensatormicrofoon misschien beter.
Een studio of geluiddichte ruimte – Wanneer je een podcast opneemt, moet je omgevingsgeluid zoveel mogelijk minimaliseren, omdat dit de luisteraars kan afleiden. Daarom is het belangrijk om een stille, geluiddichte ruimte te creëren om op te nemen.
Bewerkingssoftware - Nadat je jouw aflevering hebt opgenomen, moet je deze bewerken om muziek en advertentiespots toe te voegen. Er zijn verschillende audiobewerkingssoftware die je kunt gebruiken, waaronder Audacity, Adobe Audition en Descript, elk met verschillende bewerkingsfuncties.
Ruisonderdrukkende koptelefoons – Koptelefoons zijn belangrijk zowel tijdens de productie als in de postproductie, omdat ze je in staat stellen om geluiden te monitoren en te detecteren tijdens de opname.
Een abonnement op een hostingplatform – Voordat je jouw afleveringen kunt distribueren, moet je eerst jouw bestanden uploaden naar een hostingplatform.